Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Istoric

Sapaturile arheologice atesta ca zona actuala a comunei Luciu a fost locuita înca din epoca bronzului (2000-1200 î.Hr., sfârsitul neoliticului, începutul epocii bronzului), primele asezari fiind identificate pe locul actualului sat Caragele. Obiectele de silex, ceramica si bronz descoperite în zona sunt atribuite culturii Gumelnita. De asemenea, în zona satului Caragele, istoricii au identificat o necropola ce ar apartine secolelor II – V d. Hr., iar în zona actualului sat Luciu au fost scoase la suprafata urme ale culturii Carpice. Obiectele de ceramica daco-romana descoperite în zona confirma, de altfel, teoria specialistilor.

Documentele de arhiva consemneaza, la începutul sec. XVIII, existenta unei însiruiri de târle (târlasi), de-a lungul soselei de astazi, mai precis pe traseul Caragele – Luciu – Largu. Târlasii erau pastori munteni care îsi organizau stânele în mici grupuri, relativ izolate, în apropierea drumului oilor (al transhumantei). Se pare ca în jurul anului 1755, mosierul Cristache Chirculescu a grupat serbii din zona Târlesti lânga conacul sau, astfel luând fiinta satul. în 1860 mosia trece în proprietatea lui Alexandru Nicolescu, pentru ca, treizeci de ani mai târziu, în 1891, aceasta sa fie vânduta mosierului si cunoscutului om politic Alexandru Marghiloman.

In urma aplicarii reformei agrare din 1920, mosia lui Alexandru Marghiloman este impartita taranilor localnici.

Consemnata în hartile istorice ca asezare mai veche decât actuala resedinta a comunei, satul Caragele era cunoscut pana în timpul lui Voda Caragea, sub denumirea de Tuguiati. Acest din urma nume se tragea, se pare, de la caciulile negre cu tugui, pe care localnicii de aici le purtau pe cap. în timpul unui scurt popas facut de domnitorul fanariot Voda Caragea, acesta s-a hotarat ca de atunci satul sa poarte un nou nume: Caragele.

Vatra satului Luciu a inceput sa se contureze un secol mai tarziu, dupa 1755, o parte din vechii tarlasi preferand sa populeze malurile baltii actuale, Luciu, istoricii fiind de acord ca vechimea baltii este de aproximativ 250 ani. în opinia lor, malurile inalte cu stuf, sunt de fapt malurile raului Buzau, care ulterior si-ar fi schimbat cursul. Balta, pozitionala în nordul satului Luciu, si-a pastrat de-a lungul timpului un luciu curat, fara iarba, localnicii numind-o „luciul baltii” sau „lumina lacului”. Mai tarziu, oprnind de aici, locuitorii au dat propriului lor sat denumirea de Luciu.

De meleagurile comunei Luciu se leaga si cateva nume de marca. Este vorba despre finantistul si omul politic Musat Bivolaru, nascut la 26 septembrie 1876 în comuna Caragele, despre biologul Ion Anghel, nascut la data de 4 noiembrie 1934 în comuna Luciu si despre interpretul de muzica populara si compozitorul Stefan Lazarescu, nascut la data de 18 iunie 1913 în satul Caragele.

In perioada 1950 – 1968, comuna Luciu a fost cuprinsa în Raionul Pogoanele, cu sediul administrativ în actualul oras Pogoanele.

Din 1968, dupa aprobarea Legii nr. 2 privind organizarea administrativ-teritoriala a Romaniei (in vigoare si în prezent), s-a revenit la sistemul de organizare pe 2 paliere: judet si oras-comuna si, pana în anul 1989, Luciu a fost comuna componenta a judetului Buzau.